2015. június 18., csütörtök

Házi joghurt

 A debreceni piacon nagyon jó minőségű házi tejet lehet vásárolni. Minden reggel 9 órakor érkezik a hölgy a fiával fél óra alatt szétméri a reggel frissen lefejt tejet.Eleinte csak forraltam és úgy fogyasztottuk, most már joghurtot is rendszeresen készítek belőle.
 A joghurt kiváló élettani hatását mindenki ismeri. Regenerálja a bélflórát, fontos szerepe van az emésztésben az élőjoghurt kultúrának. Kalória tartalma alacsony, de kalcium, protein és B-12 vitamin tartalma  viszont magas. Környezetünkért is sokat teszünk, ha magunk készítjük, mert nem szennyezzük a sok műanyag pohárral .
 Nem kell hozzá más csak teljes tej, ha nem jutunk hozzá,akkor jó a bolti is, de legalább 3,6 % zsírtartalmú legyen . Egy kis pohár élőflórás natúr joghurt, ha szeretjük a görög joghurtot, akkor lehet az is. Én fél literes befőttes üvegeket használok. Két hétig hűtőszekrényben eltartható.Friss gyümölccsel vagy két kanál  házi lekvárral egy perc alatt megvan a gyümölcsös joghurtunk, használhatjuk salátákra, lecsepegtetve zöldfűszerekkel sós sajtkrémet készíthetünk belőle.





Hozzávalók:

1 liter teljes tej ( én 3 literből szoktam)
3 ek. natur joghurt

Elkészítés:

A tejet lábosba öntjük, lassan  melegítjük  kb. 86 fokosra. Egy kézi habverővel többször átkeverjük.
Amikor elérte a megfelelő hőmérsékletet, gyorsan visszahűtjük kb. 45 fokosra. Hideg vízbe állítjuk a lábost, most is többször átkeverjük. Hőmérő nélkül, az ujjunkkal tudjuk ellenőrizni a hőmérsékletet. Amikor beledugjuk, éppen kellemes legyen, ne legyen forró, se langyos. Egy tálba öntjük a joghurt kultúránkat, merünk hozzá a tejből két-három merőkanányit és alaposan összekeverjük. A beoltott tejet visszaöntjük a fazékba, elkeverjük. Tisztára mosott, steril üvegekbe merjük. száraz dunsztba tesszük, legalább 5-6 órára. Én hűtőtáskát használok a dunsztoláshoz. Télen mehet a radiátorra, vagy a sütőbe, amit 40 fokra melegítettünk. Alvasztás után a hűtőszekrénybe tároljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése