2015. november 11., szerda

Labneh-friss pácolt sajt, sült kápia paprikával

A labneh,  kissé savanykás ízű, krémes állagú friss joghurtsajt, ami sokféle módon felhasználható. A lényege, hogy a joghurtból kicsepegtessük a savót, majd kedvünk szerint ízesítsük! Készíthetjük sósan vagy édesen. Összezúzott fokhagymát , szárított fűszereket keverhetünk a lecsepegtetett joghurthoz, az édes változatnál mézet, rózsa- vagy narancsvirágvizet adhatunk hozzá. Minél tovább hagyjuk csepegni, annál keményebb lesz a labneh. Az olívaolajban pácolt változat két hétig is eláll a hűtőben, az olajat, pedig ha kifogyott belőle a sajt felhasználhatjuk főzésre vagy salátákra. Én házi joghurtból szoktam készíteni, de teljesen megfelel a bolti görög joghurt is. Akinek nincs kedve a pácoláshoz vagy frissen fogyasztaná, az borítsa egy tányérra az elkészült sajtot a muszlinkendőből, öntsön rá 1-2 evőkanál extraszűz olívaolajat, szórjon rá zaatar füszerkeveréket és összevágott mentalevelet!






Hozzávalók:

8 dl házi joghurt vagy  vagy 2 nagy doboz görög joghurt

2 dl olívaolaj
1 chili paprika
2 ág kakukkfű vagy rozmaring

A sült paprikához:
5 kápia paprika
2 gerezd fokhagyma
2 ek. vörösborecet


Elkészítés:

A joghurtokat egy nagyobb muszlin kendővel bélelt tésztaszűrőbe öntöm, hozzá keverek egy kiskanál sót. Bekötözöm és egy falanálra akasztom. Hütőbe teszem egy nagyobb fazékra állítva, hagyom hogy jól kicsepegjen, egy-másfél nap alatt. Kibontom a kendőt, tálba borítom a sajtot, átkeverem és vizes  kézzel golyókat formázok belőle. Egy üvegbe olívaolajat öntök, beleigazgatom a sajtgolyókat, teszek mellé chilit és kakukfű ágat. Hűtőbe teszem.

A sütőt bemelegítem 220 fokra és a megmosott paprikákat, 20-25 perc alatt megsütüm, amíg a héja fel nem hólyagosodik. Óvatosan egy tálba szedem, amit azonnal lefedek, hogy könnyen lejöjjön a héja. Amikor langyosra hűlt, lehúzom a héját, eltávolítom a magokat,vékony csíkokra vágom és egy üvegbe teszem az összezúzott fokhagymával együtt.. Ráöntöm a tálba kifolyt paprika levet keverek bele sót és 2 ek. vörösborecetet. Felhasználásig a hűtőbe teszem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése